ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ

Ρεπορτάζ

Η ελληνική κυβέρνηση, ανίκανη να παράξει χρήσιμο έργο για τον τόπο, χρησιμοποιεί τις καταλήψεις ως το πεδίο του θεάματος. Προσφέρει στη δημόσια σφαίρα νέες εικόνες εκκενώσεων, ξυλοδαρμών, προσαγωγών, έτσι ώστε να διχάσει χωρίς να πολιτικοποιήσει. Τουλάχιστον έτσι ελπίζει…

Ξωπίσω της, οι λακέδες της δημοσιογραφίας αναπαράγουν τα ανακοινωθέντα της ΕΛ.ΑΣ ως τετελεσμένα γεγονότα, κι όταν οι μαρτυρίες τούς διαψεύδουν, ανασκευάζουν δίχως ντροπή, χωρίς να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για την αναμετάδοση ψεμμάτων.

Το χείριστο όλων είναι πως αυτές οι τακτικές μάς έχουν γίνει συνήθεια.

Η οικογένεια που γειτονίαζε με την κατάληψη στη Ματρόζου 45 αφού βασανίστηκε πρωτίστως ψυχικά κι έπειτα σωματικά από τα ΜΑΤ, βασανίστηκε εκ νέου απ’ τις μαύρες ψυχές του διαδικτύου.

Οι άνθρωποι των καταλήψεων, αυτοί που αντιτίθενται στη ληστεία των ενοικίων και προάγουν έναν συμβιωτικό τρόπο ζωής, βαφτίζονται τρομοκράτες, εγκληματίες.

Tην ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τιτλοποιεί τα κόκκινα δάνεια σε διεθνείς εκβιαστές (funds) και εγγυάται με 12δις που εισέπραξε από τους φορολογούμενους. Το σχέδιο Ηρακλής, εμπνευσμένο απ’ το αντίστοιχο GACS στην Ιταλία, θα καθαρίσει γι’ αλλη μια φορά τις τράπεζες, προσφέροντας τα σπίτια μας σε επενδυτές. Έτσι, στρώνεται το έδαφος για ένα νέο καρτέλ: μετά από αυτό των εφοπλιστών, των ιδιοκτητών Media, των εμπόρων ναρκωτικών, των λαθροεμπόρων τσιγάρων, θα στηθεί και το καρτέλ των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων. Φυσικά, τα ενοίκια θα εκτοξευθούν περαιτέρω και οι καταληψίες θα επιχειρηθεί ν’ αποτελέσουν σταδιακά ένα ακίνδυνο cult χαρακτηριστικό της πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Ας το εμπεδώσουμε όλοι καλά, ξαναλέγοντας το: oι καταλήψεις χτυπιούνται ώστε να ανοίξει η αγορά κατοικίας και να δημιουργηθεί μία πλαστή εικόνα ανάπτυξης με το ξεπούλημα των σπιτιών μας.

Η δική μας απάντηση θα πρέπει να είναι πολύπλευρη αλλά χειροπιαστή: να μην κουραστούμε ν’ ανοίγουμε νέα κατειλημμένα σπίτια για όλους εμάς που δεν αντέχουμε να πληρώνουμε το μισθό μας στο νυκάρη. 

  • Ανοιχτές συνελεύσεις καταλήψεων στέγης, πολιτιστικής και πολιτικής δράσης
  • Καταγραφή ανθρώπων που έχουν ανάγκη στέγασης
  • Δημιουργία αποθηκών υλικοτεχνικού εξοπλισμού για άμεση ανακατασκευή των κτιρίων
  • Εκπαίδευση σε απλές εργασίες που αφορούν ηλεκτρισμό, υδραυλικά, ξύλινες κατασκευές, γυψοσανίδες, ηλεκτροσυγκολήσεις
  • Ανοιχτοί κήποι με φρέσκα λαχανικά και φρούτα για τις κοινότητες των καταλήψεων
  • Μηνιαίο πρόγραμμα κοινοτικής συνεισφοράς για εργαζόμενους, ανθρώπων που δεν έχουν τις συνθήκες ζωής ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν καθημερινά ή να ζουν στις καταλήψεις
  • Ηλεκτρονικό κέντρο αλληλεγγύης, δημόσια καταγραφή προϊόντων που έχουν συλλεχθεί και μπορούν να προσφερθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη
  • Πολιτική και κοινωνική πίεση ώστε η κατάληψη σπιτιού που δεν κατοικείται/χρησιμοποιείται για 10+ χρόνια, να μπορεί να γίνει κατάληψη χωρίς δικαίωμα εκκένωσης από το κράτος για τα επόμενα 5 έτη. Αυτή η νομοθεσία μπορεί να ανοίξει την πρακτική των καταλήψεων και σε ανθρώπους που δεν είναι ιδεολογικά απέναντι στο θεσμό του Κράτους και τους νόμους που απορρέουν από αυτό.

Οι παραπάνω ιδέες δεν είναι φυσικά καινούργιες, όμως ποτέ δεν κατορθώθηκε να γίνουν κτήμα ενός πανελλαδικού κινήματος καταλήψεων. Σήμερα, είναι ανάγκη να βγούμε απ’ τα ιδεολογικά στεγανά, να πάψουμε ν’ ασχολούμαστε με το τι είναι αναρχικό και τι δεν είναι, και να οργανωθούμε σοβαρά.

Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε άλλες ζωές, ας ζήσουμε τη δική μας όπως την ονειρευτήκαμε εμείς και όπως άλλοι σκοτώθηκαν από καθεστώτα αγωνιζόμενοι για την πραγμάτωση της.

Ανοιχτά σπίτια για ντόπιους και μετανάστες σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλης και χωριού.

Τιμή σε όλους και όλες όσοι αγωνίστηκαν για τις καταλήψεις τον τελευταίο καιρό. Το σεβασμό και το θαυμασμό μας σε όλους και όλες όσοι συνειδητά παλεύουν για όλους και όλες με κίνδυνο τη ζωή και την ελευθερία τους.

Groupa Pompeius

       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *