ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS

Ρεπορτάζ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ-ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΜΙΖΕΣ-ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Η υπόθεση Novartis είναι ένα παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ η ένα ξεκαθάρισμα του πολίτικου συστήματος, για τους<< ανεπιθύμητους>> η μια εντολή των πολυεθνικών. Γεωπολιτικά παιχνίδια για την επιβολή της αμερικανικής ηγεμονίας στην γηραιά ήπειρο. Η ουσία του σκανδάλου αποτελεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου.

 

Μπόλικος «κουρνιαχτός» σηκώνεται με επίκεντρο την υπόθεση Novartis. «Ζάλη» προκαλούν τα ποσά και οι μίζες που έχουν δοθεί.

Εκατομμύρια μόνο για τις μίζες, σε έναν κλάδο με τζίρους τρισεκατομμυρίων παγκοσμίως, που θησαυρίζει εκμεταλλευόμενος το έδαφος που διαμορφώνει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, την οποία με συνέπεια υπηρέτησαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο, φαίνεται να έχει «πλοκάμια» και προεκτάσεις όχι μόνο φανερές με μια πρώτη ματιά. Σκάνδαλα τέτοιου μεγέθους δεν αποκαλύπτονται απλά και μόνο επειδή κάποιοι «κελάηδησαν». Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε κορυφαίες πολυεθνικές του φαρμάκων και ιδιωτικές εταιρείες Υγείας.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η υπόθεση «Novartis», που αφορά κατά βάση ελβετικά και γερμανικά κεφάλαια, ανακινήθηκε από το κράτος των ΗΠΑ, είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε, μεταξύ άλλων, και με ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της ΕΕ. Θυμίζουμε αντίστοιχες «αποκαλύψεις» που έκαναν οι ΗΠΑ πέρυσι για τη «Volkswagen» κ.λπ. Αλλά και τα πρόστιμα που έπεσαν «βροχή» από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για «αθέμιτο ανταγωνισμό», με αιχμή τους κολοσσούς της αμερικανικής βιομηχανίας πληροφορικής και τεχνολογίας.

Για να γίνει καλύτερα ορατή η «μεγάλη εικόνα», αξίζει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Οι εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών ανήλθαν το 2016 σε 318 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ εξήγαγαν φάρμακα και φαρμακευτικά αξίας 22,5 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ κατατάσσεται πέμπτη στη σχετική λίστα των εξαγωγών, πίσω από τη Γαλλία (22,8 δισ. δολάρια), το Βέλγιο (26,5 δισ. δολάρια), την Ελβετία (39,9 δισ. δολάρια) και τη Γερμανία (48,6 δισ. δολάρια). Θυμίζουμε ότι στη «Novartis» συμμετέχουν κατά βάση κεφάλαια από τις δυο τελευταίες χώρες…Η Novartis ήθελε να άντληση κεφάλαια από την αμερικανική κεφαλαιαγορά και ιδιαίτερα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτό έκανε της αμερικανικές πολυεθνικές φαρμάκων και υγείας, να γίνουν πιο επιθετικές και να βάλουν στο παιχνίδι την αμερικανική κυβέρνηση την GIAFBI για να στήσουν σκάνδαλα στις χώρες της Ε.Ε. για να μειώσουν την κερδοφορία της ΝOVARTIS. Το βρώμικο παιχνίδι των πολυεθνικών ξεκίνησε με την. GIAFBI με εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης να είναι στην υπηρεσία των πολυεθνικών των φαρμάκων και υγείας, για να στήσουν τα σκάνδαλα

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η παγκόσμια φαρμακευτική αγορά εκτιμήθηκε σε 1,1 τρισ. δολάρια το 2016, με τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες να κατέχουν μερίδιο περίπου 40% (50% οι 15 πρώτες). Σε ότι αφορά τα έσοδα των δέκα πρώτων πολυεθνικών του Φαρμάκου, καταγράφονται τα εξής στοιχεία για το 2016 (τα ποσά σε δολάρια): «Johnson & Johnson» 71,89 δισ., «Bayer» 49,07 δισ., «Novartis» 48,518 δισ., «Pfizer» 52,82 δισ., «Roche» 51,082 δισ., «Merck» 39,807 δισ., «Sanofi Genzyme» 39,850 δισ., «Gilead» 30,390 δισ., «AstraZeneca» 23,002 δισ., «GlaxoSmithKline» 34,582 δισ. Το σύνολο των εσόδων τους ανέρχεται σε 441,011 δισ. δολάρια.

Πολυεργαλείο για το πολιτικό σύστημα το σκάνδαλο της Novartis για ένα γενναίο ξεκαθάρισμα για να μπορούν ορισμένοι επιτήδειοι να στήνουν τα πολιτικά παιγνίδια και να προστατεύουν τον <<αθέμιτο ανταγωνισμό>> μέσα στον πολιτικοοικονομικό σύστημα

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι η σκανδαλολογία λειτουργεί καταλυτικά και ως προς την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, σε μια περίοδο που τέτοιες διεργασίες συντελούνταν ούτως ή άλλως για το καλό του συστήματος. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι στο στόχαστρο των καταγγελιών βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε προηγούμενες κυβερνήσεις και σήμερα, ορισμένοι απ’ αυτούς, επηρεάζουν εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των πολιτικών δυνάμεων, που θυμίζει κινούμενη άμμο.

Για να καλλιεργηθούν αυταπάτες στο λαό ότι μέσα από εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές, με μερικούς «αποδιοπομπαίους τράγους», είναι εφικτή η κάθαρση και η «εξυγίανση» του συστήματος. Για να «βγει λάδι» αυτό το ίδιο το σύστημα που γεννάει σκάνδαλα, που γέννησε την κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα και τώρα απαιτεί νέες θυσίες από το λαό για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Άλλωστε, ένας απ’ τους στόχους που υπηρέτησαν τα μνημόνια, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του κεφαλαίου, ήταν και η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για παροχές και υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και Φαρμάκου, που ενισχύει τους φαρμακοβιομήχανους και συνολικά το κεφάλαιο

Κυβέρνηση – φαρμακοβιομήχανοι στέλνουν το λογαριασμό στο λαό

Ο «καβγάς» και στην περίπτωση της υπόθεσης «Novartis» γίνεται για το «πάπλωμα» ανάμεσα σε όσους μοιράζονται το ίδιο «κρεβάτι». Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που διαρρέονται δεξιά και αριστερά υπολογίζουν στα 3 δισ. ευρώ τη ζημιά που έχει υποστεί το Δημόσιο από το 2000 έως το 2015, μόνο από την υπόθεση της «Novartis», ποσό που ανεβαίνει στα 23 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας το σύνολο της ζημιάς για την ίδια περίοδο, από τη «διαφθορά» και την «αμέλεια» σε σχέση με το χώρο του Φαρμάκου. Την ίδια περίοδο, εκτιμάται ότι η Ελλάδα δαπανούσε για φάρμακα το διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, που κραδαίνει τη ρομφαία της κάθαρσης, συνεχίζει να κάνει μια χαρά τη δουλειά για λογαριασμό των φαρμακοβιομηχάνων

Φάρμακο – Υγεία στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών

Στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου το Φάρμακο και η Υγεία είναι κερδοφόρα εμπορεύματα, ιδιωτικών εταιριών πολυεθνικών, μεγαθήρια που ανταγωνίζονται για τα μερίδια των αγορών, θα συνεχίσουν να αναφύονται μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα, όπως και η διαπλοκή του κρατικού μηχανισμού με τις πολυεθνικές.

Άλλωστε, και τώρα και στο παρελθόν, όλες οι κυβερνήσεις πήραν και παίρνουν μέτρα για την «πάταξη της διαφθοράς», όμως αυτή συνεχίζει και πολλαπλασιάζεται, στο έδαφος της πολιτικής θωράκισης του καπιταλιστικού κέρδους, που είναι η πραγματική αιτία των σκανδάλων.

Αυτόν το φαύλο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί και πρέπει να τον σπάσει. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και πάλη με κριτήριο τις δικές του ανάγκες, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς περικοπές και πλαφόν, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία και Φάρμακο. Για λειτουργία ενός ενιαίου κοινωνικού φορέα Φαρμάκου, που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει την έρευνα, παραγωγή και διανομή, την εισαγωγή και δωρεάν διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, κατάργηση των διαφόρων λιστών φαρμάκων και όλα τα φάρμακα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται με κρατική χρηματοδότηση κ.ά. Σήμερα η ερευνά η παράγωγη και η διανομή, στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια ανήκει στους ιδιώτες στις πολυεθνικές πουν θέλουν να θωρακίσουν την κερδοφορία τους παίζοντας με την δημόσια υγεία την δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία.

Είναι ένας αγώνας, που είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, ώστε με άλλη οργάνωση της παραγωγής, κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας και όλων των μέσων παραγωγής να περάσει σε κοινωνικό φορέα φάρμακου με την ερευνά να έχει έναν επιστημονικό σχεδιασμό, να φύγει οριστικά από τη μέση η πηγή του κακού, που δεν είναι άλλη από την καπιταλιστική κερδοφορία.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *