ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ<<ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ>>

Ρεπορτάζ
Είχα σήμερα την τιμή να παρευρίσκομαι στην εκδήλωση ονοματοδοσίας της αίθουσας συσκέψεων του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης «Νικόλαος Μάρτης» και να απευθύνω ενα σύντομο χαιρετισμό για τον Παγγαιορίτη υπουργό.
«Κυρίες και κύριοι,
βρίσκομαι σήμερα εδώ, προσκεκλημένος να απευθύνω χαιρετισμό σε μια εκδήλωση με ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη. Μια εκδήλωση τιμής στη μνήμη ενός μεγάλου πολιτικού της σύγχρονης Ελλάδας ενός ανθρώπου δικού μας με καταγωγή από τη Μουσθένη Παγγαίου, του Νικολάου Μάρτη.
Ο Νικόλαος Μάρτης, ήταν ένας ευπατρίδης πολιτικός, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με ήθος για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και για τη δημοκρατία. Αυτό το πολιτικό ανάστημά του αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές και έτσι γράφτηκε στην ιστορία, ως ένας αγωνιστής της ιστορικής δικαιοσύνης.
Νέος, πολέμησε τον Ναζισμό στην Μάχη των Οχυρών μας το 1941, ενώ αργότερα πήρε μέρος στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν και του Ρίμινι ως έφεδρος αξιωματικός. Η μαχητικότητα αυτή αναδείχθηκε και μέσα από την πολιτική του σταδιοδρομία, τιμώντας πραγματικά για πολλές θητείες το αξίωμα του βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Συναγερμό, την Ε. Ρ. Ε. και την Νέα Δημοκρατία, αλλά και του υπουργού στα υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Βορείου Ελλάδος,
Ο Νικόλαος Μάρτης ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά, έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του. Ήταν αυτός που «έχτισε» την άμυνα της πατρίδας μας απέναντι στη στυγνή προπαγάνδα των Σκοπίων και «πολέμησε», όσο ελάχιστοι και με την πένα του, για να αναδείξει την «πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας». Έδωσε με την τεκμηρίωση και την επιχειρηματολογία του πολύτιμα όπλα στις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν ακόμη κανείς δεν σκεφτόταν τι πραγματικά θα επακολουθούσε. Γι’ αυτό το έργο του άλλωστε τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.
Ο Νικόλαος Μάρτης, αυτή η κορυφαία μορφή του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας, είχε και ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο. Αγαπούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φρόντιζε πάντα να ακούει όλους τους ανθρώπους της, από τον κοινοτάρχη του πιο μικρού χωριού μέχρι τους δημάρχους των μεγάλων αστικών κέντρων. Πάντα ήταν προτεραιότητά του να παρέχει εκείνα τα εφόδια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του τόπου.
Ήταν αγνός πολιτικός που αγαπούσε τον τόπο του. Ο «υπουργός μας» όπως τον αποκαλούσαν στο Παγγαίο, ήταν δίπλα σε κάθε πόλη και κάθε χωριό της βόρειας Ελλάδας και ειδικά του γενέθλιου τόπου του, του Παγγαίου, βοηθώντας να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα που υπήρχαν την εποχή εκείνη, είτε από τη θέση του υπουργού, είτε και από τη θέση του απλού βουλευτή, μια και αποτελούσε στενό συνεργάτη του επίσης αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τους ένωνε άλλωστε η κοινή ρίζα, το Παγγαίο!
Ως δήμαρχος Παγγαίου λοιπόν, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, τιμώντας τη μνήμη ενός άξιου τέκνου του Παγγαίου, ενός αγνού αγωνιστή που άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας.»
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *