ΧΡΗΣΣΤΟΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ:«ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»

Ρεπορτάζ

 

ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. Κ. ΠΕΦΑΝΗ

ΚΟΙΝ.: 1. ΔΗΜΑΡΧΟ κ. Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗ

  1. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»

 

κ. Πρόεδρε,

Χρόνια τώρα με τη δουλειά τους και τον ιδρώτα τους οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια κρατούν ανοιχτή τη μοναδική σε όλη τη χώρα μονάδα εξόρυξης πετρελαίου.

Στις πλάτες των εργαζόμενων στηρίχτηκε η ENERGEIANOIL & GAS με  εντατικοποίηση της δουλειάς τους, με καθήλωση μισθών, καθώς και με εργατικά «ατυχήματα» λόγω της εντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εργασιακά δικαιώματα σε διαρκή πίεση. Ο αριθμός των μόνιμων (αορίστου χρόνου) εργαζομένων ολοένα συρρικνώνεται, ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, με σαφώς μικρότερες αποδοχές και δικαιώματα, ολοένα αυξάνονται.

Από την άλλη η ENERGEIANOIL & GAS έχει κολοσσιαία κέρδη. Έχει «Μπει» για τα καλά στον Ενεργειακό χάρτη. Επενδύσεις από το Μαυροβούνιο μέχρι Αίγυπτο και Ισραήλ, εξαγορά της EDISSON, είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, απορρόφηση του 60% της REPSOL στα δικαιώματα ερευνών σε Ιωάννινα- Θεσπρωτία, εξαγορά του block 2 από την TOTAL δυτικά της Κέρκυρας. Εκτιμά για έσοδα το 2023 της τάξης των 2 δις το χρόνο!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι καθαρό ότι η «Ενεργειακή» βρίσκεται σε αυτή την περίοπτη θέση, γιατί εκμεταλλεύτηκε το πετρέλαιο που αποτελεί περιουσία του Ελληνικού λαού και το οποίο άντλησε με τη σκληρή δουλειά των εργαζόμενων της.

Το τελευταίο διάστημα η εταιρία επικαλείται την πτώση των διεθνών τιμών του Πετρελαίου και απειλεί με λουκέτο.

Η κυβέρνηση υπέβαλε στην ΕΕ σχέδιο «διάσωσης» που περιλαμβάνει δάνειο 100 εκ. € με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, το οποίο εγκρίθηκε και προϋποθέτει «τη συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη».

Η «Ενεργειακή» βάζει σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, δηλαδή απολύσεις που θα συνοδεύονται με συνολικότερες «αναδιαρθρώσεις», δηλαδή περικοπές μισθών και δικαιωμάτων για όσους μείνουν στη δουλειά.

Είναι ξεκάθαρο για τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι οι κυβερνήσεις – προηγούμενες και σημερινή – βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των μονοπωλιακών ομίλων και σταθερά απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις, τα δικαιώματα του λαού. Η άποψη που διατυπώνεται «βάζουμε πλάτη για να σωθεί η επιχείρηση» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες υποχωρήσεις, σε νέα δεινά για τους εργαζόμενους.

Σε τέτοιες περιόδους οι πάντες κρίνονται από τις θέσεις αλλά και από τη στάση τους. Τοπικοί παράγοντες, συνδικαλιστικές ηγεσίες, πολιτικά κόμματα. Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια μπορούν να στηριχτούν μόνο στο δικό τους αγώνα σε συμπόρευση και κοινή δράση με τους συναδέλφους τους σε άλλους κλάδους που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Κατόπιν των ανωτέρω καταθέτουμε το παρακάτω κείμενο για απόφαση που οφείλει να πάρει το ΔΣ για το μέλλον των εργαζόμενων στα πετρέλαια:  

Το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει την κυβέρνηση και τη Ενεργειακή για τα σχέδια που επεξεργάζονται για τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια. 

Θα εξαντλήσει κάθε δυνατή ενέργεια για να μην περάσουν οι «εθελούσιες» απολύσεις και οι μετατροπές συμβάσεων, οποιαδήποτε βλαπτική εργασιακή μεταβολή.

Καβάλα 09-04-2021

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *