ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ:ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΜΕ 1,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Ρεπορτάζ
Χρηματοδοτούμε με 1,4 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, 2 έργα του Δήμου Ξάνθης που αφορούν στον πολιτισμό και έχουν επίκεντρο την Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
🔹 Το πρώτο έργο, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός Παιδικού Χώρου Πολιτισμού στο παλαιό αρχοντικό που είναι γνωστό ως Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός παιδικού μουσείου όπου θα εκτίθενται αντικείμενα και παιχνίδια από διάφορες εποχές και περιοχές, τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να γνωρίζουν τόσο με φυσικό τρόπο όσο και με ψηφιακό, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας, φωτογραφίες, βίντεο και εφαρμογές.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και καταλογράφηση των πολιτιστικών αντικειμένων που θα εκτίθενται, την ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού για την ψηφιακή τους παρουσίαση, καθώς επίσης την προμήθεια του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, της επίπλωσης, του εκθεσιακού εξοπλισμού κ.ά.
🔹 Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 191.400 €, αφορά στη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.
Οι διαδρομές που θα δημιουργηθούν θα αφορούν σε 100 σημεία ενδιαφέροντος εντός της Παλιάς Πόλης και θα αποσκοπούν στην ανάδειξή τους ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ιστορικό, λαογραφικό και θρησκευτικό τουρισμό.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ψηφιακού πολιτιστικού οδηγού της Παλιάς Πόλης για φορητές συσκευές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και τη δημιουργία πανοραμικών εικονικών περιηγήσεων υψηλής ανάλυσης.
Με αυτή την αφορμή, είχα συνάντηση με το Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης στο κτίριο Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Νίκου Ευφραιμίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Δημήτρη Γαλανόπουλου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Διεθνών Σχέσεων Κώστα Κουρτίδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Ξάνθης Γιάννη Ζερενίδη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών Manolis Fanourakis και της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Sofia Psoma.
Εκεί ο κ. Ζερενίδης μας ενημέρωσε αναλυτικά για το έργο δημιουργίας του Παιδικού Χώρου Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *