ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ρεπορτάζ
 

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λατινική Αμερικήτόσο τις μεγάλες αναταραχές που προκλήθηκαν στη Βολιβία κατά και μετά τις Προεδρικές εκλογές, όσο και των βίαιων καταστολών λαϊκών κινητοποιήσεων σε πολλές άλλες χώρες της ηπείρου, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δηλώνουν ταγμένοι αταλάντευτα στο πλευρό της δημοκρατίας, της ελευθερίας, και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκτροπής και ανάμιξης σε εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών και λαών όπως του Βολιβιανού.
 
Είμαστε το ίδιο αντίθετοι στην βία που φουντώνει με αιματηρές παρεμβάσεις στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των διαμαρτυρόμενων, λογοκρισία και επιθέσεις προς δημοσιογράφους, τη γενοκτονία ιθαγενών λαών και τις νέες μορφές εθνοκτονίας.
 
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε απόλυτα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες λογικές και πρακτικές, και τα πολυεθνικά συμφέροντα, που υποστηρίζουν τα καταπιεστικά καθεστώτα και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις και μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους εργαζόμαστε για ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και τον κόσμο.
 
Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε επίσης ότι, στην περίπτωση της Βολιβίας, ο λαός της επωφελήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη μείωση της φτώχειας, τις καλύτερες υπηρεσίες, την ένταξη των ιθαγενών Ινδιάνων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, τους νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με τη πρόσβαση στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση και του γηγενούς πληθυσμού .

Υποστηρίζουμε την εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοκρατικών κανόνων στις εκλογές σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Σε περιπτώσεις όπως αυτές της Βολιβίας, ζητάμε να υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές που θα συμβάλλουν σχετικά.

Γενικότερα δεν θεωρούμε τυχαία την παρέμβαση του στρατού και την γενικευμένη αντίδραση των συντηρητικών δυνάμεων, όταν παράλληλα αποσταθεροποιείται η Χιλή και εκλέγεται νέος κεντροαριστερός Πρόεδρος στην Αργεντινή. Υπενθυμίζουμε την διαχρονική πολιτική παρεμβάσεων εκ μέρους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Η Λατινική Αμερική μπορεί να είναι μακριά μας, αλλά η αντιπαράθεση των παγκόσμιων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την εξασφάλιση συμβολαίων αξιοποίησης του πολύτιμου ορυκτού της πλούτου, μας αφορά ως καταναλωτές και πολίτες αντίστοιχα και στην Ελλάδα.

Το λίθιο, σημαντικά κοιτάσματα του οποίου εντοπίζονται στο τρίγωνο Βολιβία, Αργεντινή, Χιλή, είναι πλέον πρώτη ύλη στρατηγικής σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της χρήσης του σε κινητά τηλεφωνα, τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές, αλλά πάνω απ’ όλα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία θα απαιτηθούν γιγαντιαίες ποσότητες, και γι αυτό σχεδιάζονται σημαντικές επενδύσεις από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στην επόμενη δεκαετία.

Οι εξορύξεις των ορυκτών από τη γη της Λατινικής Αμερικής  δεν είναι ουδέτερες ή οικονομικά συμφέρουσες και «καλές» όπως κάποιοι τις παρουσιάζουν. Οι τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τους κατοίκους των κατά τόπους περιοχών μας αφορούν όλους.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρούμε ότι η διαχείρισή ορυκτών και νερού δεν μπορούν να αφήνονται στα χέρια των ιδιωτών πολυεθνικών εταιρειών.

Αντίθετοι με αυτό το μοντέλο, προτείνουμε να έχουν βαρύνοντα λόγο οι κάτοικοι των περιοχών και τα ίδια τα κράτη. Είμαστε αντίθετοι στο μοντέλο ιδιωτικοποίησης του νερού που εφαρμόζεται στην Χιλή, όπου χαρακτηριστικά στην έρημο της Ατακάμα όπου εντοπίζεται το λίθιο, την διαχείριση του λιγοστού νερού έχουν οι εταιρείες που το εξορύσσουν! Φοβόμαστε ότι αυτό είναι το μοντέλο που θα προωθηθεί και στη Βολιβία, αν τελικά επικρατήσουν και αναλάβουν τον πολιτικό έλεγχο της χώρας οι συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε να διασφαλίζεται σε όλες τις περιπτώσεις η διάθεση σημαντικού μέρους των κερδών από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι εξορύξεις ορυκτών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών τους σε παραγωγή ειδών διατροφής και υπηρεσίες. Θυμίζουμε ότι ο Μοράλες, την τελευταία εβδομάδα της προεδρικής του θητείας, αναίρεσε την σύμβαση με γερμανική εταιρεία εξόρυξης λιθίου, η οποία έδινε μόνο το 3% υπέρ των τοπικών οικονομιών.

Όμως πέρα από τα ορυκτά, γνωρίζουμε ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποτελούν τόπους κρίσιμους για την παραγωγή ειδών διατροφής στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου, όπως οι ζωοτροφές και τα βιοκαύσιμα. Αξίζει να καταλαβαίνουμε ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγονται αυτά τα προϊόντα, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις καταστολής, ή ανατροπής νόμιμων δημοκρατικών κυβερνήσεων όπως στην Βολιβία.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που καταπατούν και καταλύουν, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία, και που στο όνομα της διεστραμμένης «δημοκρατίας» τους επιβάλλουν με τη βία την «ανάπτυξη» και τα κέρδη των λίγων και «εκλεκτών» εις βάρος των πολλών.

Η βιωσιμότητα είναι πρωταρχικός στόχος μας, αλλά δεν πραγματώνεται χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, και πάνω απ’ όλα χωρίς δημοκρατία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *